Nικόλας Ακτύπης

Δεν έχει και δεν θα βρει ούτε Ομπράντοβιτς ούτε Διαμαντίδη

Το ομολογουμένως εντυπωσιακό ντεμαράζ στο τέλος της κανονικής διάρκειας της Euroleague, θόλωσε τα νερά μέχρι να φανεί στα πλέι οφ με την Φενέρμπαχτσε η αλήθεια για τον φετινό Παναθηναϊκό.

Η εξασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας στα πλέι οφ της Euroleague μασκάρεψε σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα του φετινού Παναθηναϊκού κι έδωσε περιθώρια αισιοδοξίας ευρύτερα από όσα επέτρεπε η διασταύρωση με την ομάδα τα λάθη της οποίας έφεραν τους πράσινους σ’ αυτή τη θέση.

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Ο παράγοντας που δεν είχε ληφθεί υπόψη ήταν πως οι Τούρκοι τον τελευταίο μήνα βρέθηκαν σε άσχημο φεγγάρι, την ίδια στιγμή που οι πράσινοι απολάμβαναν το ζενίθ των δυνατοτήτων τους. Το… συναπάντημα ένα βήμα πριν το final-4 θα έδινε ευκαιρίες και στους δύο είτε για επιβεβαίωση της κατάστασής τους είτε για την ανατροπή των δεδομένων. Το τελικό 3-0 υπέρ της ομάδας του Ομπράντοβιτς μαρτυρά την έκβαση της κόντρας αλλά και το μέγεθος των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πράσινοι από απόψε κιόλας.

Η περσινή και φετινή απογοητευτική συγκομιδή στα καθοριστικά παιχνίδια αποτελεί οδηγό για τη συνέχεια, αν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες φτάσαμε στο ίδιο αποτέλεσμα είναι εντελώς διαφορετικές.

Το τριφύλλι φέτος έκανε μια πολύ μεγάλη επένδυση σε ό,τι αφορά το υλικό του. Όμως άλλαξε προπονητή μεσούσης της σεζόν και προχώρησαν σε ενίσχυση του ρόστερ ακόμη και μέσα στη χρονιά. Ακόμη κι έτσι, όμως, δεν σταμάτησαν ποτέ οι φωνές ή οι ψίθυροι που έκαναν λόγο για ομάδα δομημένη σε τόσο λανθασμένες βασικές επιλογές που είχε ως συνέπεια το να μην μπορείς να μιλήσεις για… ομάδα.

Ένα σύνολο με πολύ επιθετικό ταλέντο, το οποίο όμως δεν μπόρεσε -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- να φανεί στα κρίσιμα παιχνίδια. Για τον Τσάβι Πασκουάλ υπάρχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης αλλά και άφθονες δικαιολογίες. Η αλήθεια είναι πως επί ημερών του δεν φάνηκε η πολυπόθητη βελτίωση, αλλά επίσης γεγονός είναι πως δούλεψε με παίκτες που δεν επέλεξε και τελικά δεν κατάφερε να σκαρφιστεί τίποτα για να τους αναδείξει.

Είναι βέβαιο ότι από απόψε θα ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για την αναγκαιότητα ή όχι της παρουσίας του Καταλανού στον πάγκο του τριφυλλιού. Οι πολέμιοι όχι μόνο θα απαιτήσουν την απομάκρυνσή του, αλλά έχουν ήδη στο στόμα τους τον διάδοχό του. Τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ωστόσο, αν αφαιρέσεις από τη λίστα το όνομα του Λιθουανού, θα διαπιστώσεις την έλλειψη πειστικών εναλλακτικών λύσεων, γεγονός που έρχεται να απαντήσει μόνο του στους επικριτές.

Προφανώς ένας εγχώριος τίτλος στο τέλος της σεζόν (με μειονέκτημα έδρας απέναντι στον Ολυμπιακό) θα άλλαζε τις ισορροπίες, όμως αυτό περισσότερο μοιάζει να αφορά τους παίκτες του Παναθηναϊκού και όχι τον προπονητή του. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ένθερμος υποστηρικτής του για να τον στηρίξει. Δεν είναι άμοιρος ευθυνών, προς Θεού, αλλά μάλλον έχει το δικαίωμα να κριθεί πλήρως μετά από μία ολοκληρωμένη χρονιά στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Ωστόσο η κριτική δεν μπορεί να εξαντληθεί στο πρόσωπο του Πασκουάλ, ο οποίος καλώς ή κακώς έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο μακράς διάρκειας που υποτίθεται του εξασφαλίζει τη θέση του στο σύλλογο. Κάτι που δεν ισχύει για πολλούς από εκείνους που φορούν τη φανέλα με τα 6 αστέρια. Ο Παναθηναϊκός ως οργανισμός οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του σε όλα τα επίπεδα και να αντιληφθεί πως το μεγάλο πρόβλημα, το μεγαλύτερο όλων, είναι η χημεία. Έννοια άγνωστη φέτος στο στρατόπεδο του τριφυλλιού, που φάνηκε ξεκάθαρα στην αδυναμία διαχείρισης των αγώνων που καίνε. Μπορεί η εύκολη απάντηση να εντοπίζεται στην έλλειψη εντός προπονητή επιπέδου Ομπράντοβιτς ή ενός ηγέτη του μεγέθους του Διαμαντίδη, αλλά στην αγορά δεν υπάρχει ούτε ο αντικαταστάτης του πρώτου ούτε του δεύτερου.

Το να φτιάξεις όμως μια ομάδα που δεν θα χάνει με κάτω τα χέρια στα πλέι οφ, ίσως δεν χρειάζεται τόσο εξωπραγματικές λύσεις. Μπορεί να αρκούν ορισμένες σωστές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ και η επαναδιαπραγμάτευση του ρόλου και της σημασίας εκείνων που επιλέχτηκαν ως θεμέλιοι λίθοι και τώρα… λιθοβολούνται από τους οπαδούς, την επομένη ενός σκληρού αποκλεισμού. Αλλά αυτό δεν είναι δουλειά του κόσμου που μπορεί να γκρινιάζει όσο θέλει (και δικαίως) αλλά του Πασκουάλ. Εφόσον μείνει στη θέση του θα πρέπει να προχωρήσει σε… κάστινγκ και διανομή αντίστοιχη του σεναρίου που έχει ο ίδιος στο μυαλό του και πρωταγωνιστές με το απαιτούμενο ανάστημα για τέτοιες παραστάσεις.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x